MOBILINTERNET BLOG

Mobilinternetes szakmai blog.

Lépéskényszerben az Apple

2010.06.12. 12:38 Mobilis
Címkék: apple video html 5
Általában az Apple az, aki agresszív kommunikációval próbál kellemetlen helyzetbe hozni, akit csak lehet. Legutóbb a flash-t fejlesztő Adobe került a célkeresztjébe: az Adobe volt az elavult, a történelem által halálraítélt technológia propagálója, míg az Apple teljes szélességel támogatta az új, nyílt stb. utódot, a html 5-öt. Most egy kicsit fordult a kocka, saját farkába haraphat ez a kommunikációs stratégia. 
 
Az, hogy a webes videók még mindig flash-lejátszóval nézhetők böngészőben, végső soron annak köszönhető, hogy a böngészők fejlesztői nem tudtak dűlőre jutni a videó kodekek ügyében. Kétféle kodek volt forgalomban, a nyílt forráskódúak által támogatott, szintén nyílt forráskódú Ogg és az Apple által támogatott H.264.  
 
Mivel nincs megegyezés az ügyben, hiába támogatná az egyre szélesebb körben használt html 5 a videólejátszást, a fejlesztőknek kétféle fájllal kellene lecserélniük a flasht. Ez nyilván képtelenség, noha a Google például megcsinálta az Apple kedvéért.
 
Nemrég viszont közkinccsé tett egy saját fejlesztésű, majdnem nyílt forráskódú kodeket, amit némi vizsgálat után mind a Firefox, mind a - html 5 támogatás téren igencsak lemaradásban lévő - Microsoft is hajlandó támogatni (a 9-es Explorerben, addig nix html 5). 
 
Az egyetértés, azaz a gyors és zökkenőmentes html 5-re váltás kerékkötőjévé ezúttal az Apple vált - egyik napról a másikra. 
 
Mivel mindent megtesz, hogy a Flasht lecseréltesse a valóban előremutató html 5-re, nagyon meg kell fontolnia, mit tesz, mert ezt a labdát nagyon feladták neki. Ha nem a WebM mellett (ez a neve a Google által bedobott videós formátumnak) dönt, katasztrofálisan megtépázhatja a html 5-tel kapcsolatos álláspontját. A WebM-re váltás viszont, minthogy a codec mégiscsak Google-termék, és az Apple vele is összerúgta a port, szintén járhat némi presztizsveszteséggel.  
 
Kíváncsian várom, mi lesz.
 
Tipikus magyar dolog ez az állandó árokásás, meg az ellenségem ellensége a barátom mentalitás.    
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mobil-internet.blog.hu/api/trackback/id/tr622076076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása