MOBILINTERNET BLOG

Mobilinternetes szakmai blog.

Mobiltendenciák idén és jövőre

2010.04.17. 18:08 Mobilis

Az egyik leghíresebb technológiai tanácsadó, a Gartner közzétette, mire lehet számítani mobil téren a közeljövőben. Ha van néhány nokiás dobozod, feltétlenül maradj a mobilok területén, ha be szeretnéd fektetni.

Bluetooth

A következő verziók képesek lesznek komolyabb sávszélességű, de energiatakarékos kommunikációra, ami új funkciókat jelenthet a készülékekben (például automatikusan zárja a pc-t, ha távol kerül a mobil tőle).

Mobil web

2011-re a mobilkészülékek 85%-ában lesz valamilyen böngésző. A mobil web vezető technológiává fog válni, akár a hagyományos html-en keresztül, akár dedikált formában.

Mobil Widgetek

A javascriptet és html-t használó, operációsrendszerekbe integrált apró, webalapú eszközöknek is meg fog növekedni a szerepe. A felhasznált technológia közismertsége miatt alacsony a piaci belépési küszöb, és nagy lesz a penetrációs potenciál

Platform-független mobil fejlesztői eszközök

Mivel nagyon széles egyelőre a paletta, a Gartner szerint előbb-utóbb nagyot üthet egy egységes fejlesztői platform. Talán az Apple ezt a folyamatot szeretné felügyelni, és ezért tiltotta meg a külső fejlesztőeszközöke (például az új Flash-t, amiből állítólag lehetett volna iPhone alkalmazást is exportálni, gombnyomással).

Alkalmazásboltok

Elsődleges, ha nem kizárólagos módjaivá fognak válni az alkalmazások terjesztésének az alkalmazásokat árusító, terjesztő alkalmazások. Új kereskedelmi, tartalomszolgáltatói és hirdetői dimenziókat nyitnak.

Fejlettebb helyérzékenység

2011 végére a mobil eszközök 75 százaléka GPS-sel szerelve kerül ki a gyárból, emiatt megnövekszik a helyérzékeny alkalmazások jelentősége. Ez viszont adatvédelmi aggályok miatt bonyolult helyzeteket teremthet.

Mobil szélessáv

A mobil szélessáv fejlődése egyre ritkábbá teszi a helyhezkötött netet igénylő alkalmazásokat. Sőt, a laptopok egyre nagyobb részében lesz beépített 3g-s kártya és internet.

Érintőképernyők

Nyugat-Európa és az USA nagy részén 2012-re az eszközök 60 százalékában lesz érintőképernyő. Aki ilyesmire fejleszt, sok jóra számíthat.

Integrált rendszerek M2M

A Machine to Machine, azaz gép a gépben rendszerek, bármilyen fragmentált piacról is van szó, egyre nagyobb jelentőségre fognak szert tenni, legyen szó autók számítógépeiről avagy biztonsági rendszerekről. A terület a mobil megjelenésével új üzleti modellekkel kecsegtet – és sikerekkel.

Eszközfüggetlen biztonság

A Gartner jóslatának ez a leghomályosabb pontja, de olyasmik szerepelnek köztük, mint a felhős alkalmazásoldalon folyó vírusirtás és egyéb alkalmazás mint szolgáltatások, ami újabb lehetőséget tartogat az ebben utazók számára.

Nincs mit hozzáfűzni, megfontolandó, a jelenleg is tapasztalható tendenciákat figyelembe vevő jóslatok ezek, valószínűleg nem bukhat nagyot, aki ezekben keresné az új üzleti lehetőségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mobil-internet.blog.hu/api/trackback/id/tr391929765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása