MOBILINTERNET BLOG

Mobilinternetes szakmai blog.

Apple és Flash

2010.04.23. 10:47 Mobilis
Címkék: flash iphone html5

A hónap csatája – választások ide vagy oda – az Apple és az Adobe között zajlott. Egyesek szerint, bár az iPaddel az Apple a számítógépek új fajtáját találta fel (nevezzük talán netpadnak őket?) az iPaddel, de a flash-sel kapcsolatos ellenállása miatt mások fognak hasznot húzni ebből. Például a Google, az Apple leghűségesebb követője, már ami a hardvereket illeti, állítólag máris készíti a saját gPadjét.

A tények kedvéért szögezzük le, hogy az Apple nem mindenhonnan tiltotta ki a Flasht, a hagyományos kategóriájú gépein használható, sőt az operációs rendszerhez előre telepítve adják. Igaz, rendkívül energia- és erőforrás-zabáló. Ez nem szubjektív benyomás, mérhető, kőkemény valóság. Az egyetlen érve arra, hogy a mobileszközein, az iPhone-on és az iPaden miért tiltott gyümölcs, éppen ez. Tudniillik a flash maces verziója (és ha már itt tartunk, a linuxos is, bár ez az Apple-t egyáltalán nem zavarja) rossz.

Az Adobe, a Flasht fejlesztő cég elismerte egyébként, hogy valóban rossz, de szerinte azért, mert míg a Windows-os verzióban hardveres gyorsítást használhat, addig a mac-esben nem, mert az Apple nem enged hozzáférést bizonyos eszközökhöz (a programozói apin keresztül). Ezt az érvet azért gyengíti, hogy a Maceken futó operációs rendszerekhez jár olyan api, előre megírt, kényelmes programozói könyvtár, ami grafikai, illetve 3D-s műveletek végzéséhez eleve hardveres gyorsítást használ. A legkisebb képkezelő alkalmazások is használják, nagy sikerrel. Ez egyébként nem véletlen, az Apple még mindig a grafikusok között a legerősebb, aminek csak részben az iskolázottabb vizuális kultúra avagy sznobság az oka. A másik ez lehet.

Tehát az Adobe ebben a kérdésben valószínűleg nem fejtette ki az igazság teljes spektrumát. Viszont megpróbált a hátsó ajtón betörni: a Flash fejlesztésére használt legújabb Adobe termék már képes lett volna, nyilván korlátokkal, de iPhone-os és iPad-es alkalmazásként is legenerálni a vele készített flash animációkat.

Az Apple azonban résen volt, és a fejlesztői könyvtárakhoz járó licencbe belevéste, hogy harmadik fél által készített eszközök nem használhatók alkalmazások készítéséhez. Ezzel persze egyébként más eszközöket is ellehetetlenített, de mindenki biztosra veszi, hogy az Adobe volt a célpont, holott itt már szó se lehet az eredeti érvekről, legfeljebb rosszhiszeműségről. A hivatkozott blog szerzője egyébként úgy értelmezi a tiltást, hogy aki nem akarja használni a framworköt, annak még mindig lehetősége van – szinte bármilyen eszközzel – webes alkalmazást készíteni helyette. Ott nincs cenzúra és nincsenek kötöttségek.

Olyan véleményt is hallottam, hogy az Apple egyszerűen ki akar mindenkit seperni a piacról, aztán, ha már nem marad más, megemelni az árat. Ez persze paranoid feltételezés, mert a Flash lassan helyettesíthetővé válik más eszközökkel.

A videólejátszás például már megoldható böngészőben flash nélkül is. Legalábbis azokban, amelyek támogatják az új html verzió még nem szabványosított képességeit. Akik gyakrabban járnak ide, nyilván kitalálták, hogy megint melyik böngésző lóg ki a sorból. Az internet explorer, természetesen. Itt van példának okáért a YouTube html5-ös verziója, amit a bétaprogramra való feliratkozás után lehet használni (Internet Explorerrel nem érdemes, úgy van megírva, hogy a html5-öt nem támogató böngészőkben flash-t töltsön be).

A html5 segítségével a képekhez hasonló egyszerűséggel illeszthetők be az oldalakba, az egyetlen probléma egyelőre az, hogy a böngészők eltérő kódolású fájlokat támogatnak, azaz az ebben a kérdésben renitens Apple böngészője kedvéért két verziót is be kell illeszteni belőlük (az Apple nem a nyílt forráskódút támogatja). Viszont jó hír, hogy a Google nyitott forráskódúvá fogja tenni saját fejlesztésű kodekét, ami esetleg reményt adhat arra, hogy mindenki elfogadja “a” kodekként. Bár az utóbbi időben az Apple a Google-lel is összekapott.

Az animációk készítésére szintén lesz lehetőség htmlben, ami kiválthatja a Flashnek ezt a kétségtelenül egyedülálló tulajdonságát is, csak sajnos a html 5 ezen a téren még elég gyenge lábakon áll.

Én egyébként azt gondolom, hogy a flash túl sokáig volt egyeduralkodó a piacon (emlékszik még valaki a java-s appletekre? vagy talán az egyetlen klónra, a Microsoft Silverllight-jára, ami sehogy se akar terjedni), és egyáltalán nem bánom, ha valaki beszól a készítőjének, különösen akkor, ha az a valaki egy ideje az egyik formálója a jövőnek – a flash-sel ellentétben.

Másrészt azt gondolom, hogy nem sok embert zavarhat a flash hiánya, még úgy se, hogy tudható, hogy a weben fellelhető videók nagy része számukra tiltott gyümölcs (persze a YouTube elérhető iPhone-on is). Ha valóban olyan átütő erejű lesz az iPad, amilyennek az első eladási adatok alapján tűnik, lehet, hogy a tartalomszolgáltatók is hajlandók lesznek alkalmazkodni, és akár technológiai újdonságokkal előállni, például váltani html5-re. 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mobil-internet.blog.hu/api/trackback/id/tr471944808

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 147. A Google mindent tud rólam 2010.05.09. 11:20:31

Az évek során elég sok dolgot használtam/használok a neten, ezek jó nagy részét a Google irányítja, fejleszti, birtokolja. A mai napon egész véletlenül megnéztem a Dashboardomat, vagyis az egyfajta műveletközpontomat, összesítésemet, itt minden Google ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ToToM 2010.05.10. 12:08:05

a flash minden verzióban rossz, legyen az akár maces, linuxos vagy wines. Iszonyatosan erőforrás zabáló és egyetlen egy előnye, hogy nagyon könnyű benne megírni a programot. És itt be is fejeződik minden előnye. Iszonyatosan terheli a gépet a többi cucchoz képest, egyszerűen nem bírom felfogni miért erőltetik ezt...
süti beállítások módosítása