MOBILINTERNET BLOG

Mobilinternetes szakmai blog.

Felválthatja-e a laptopokat a tábla?

2010.06.26. 10:49 Mobilis

Két nagy elemző cég, a Forrester és a DisplaySearch szerint is fel fogják váltani a táblák a netbookokat, mert a kis méretű számítógépek, beleértve természtesen a netbookokat is, ugyanazt a szegmenst célozzák (másodlagos eszközök otthoni és mobil internetezésre, médiafogyasztásra). Mivel pedig az iPadból becslések szerint akár 10 millió is elfogyhat már idén (két millió már elkelt, és az Apple nem nagyon tud lépést tartani a kereslettel), és újabb szereplők is rohannak az új szegmensre, nagyon valószínűnek tűnik, hogy a tabletek leválthatják a hasonló szerepű netbookokat. A Forrester ugyanakkor úgy véli, hogy az asztali rendszereket leváltó laptopokból legalább 2015-ig biztosan több fog fogyni, és megmaradnak elsődleges gépnek.

Ennél sokkal radikálisabb véleményt fogalmazott meg az Initiatve médiaügynökség, ami szerint a jelenlegi tendenciák egyértelműen arra utalnak, hogy a laptopok el fognak tűnni a palettáról. Hogy milyen tendenciákkal is támasztják ezt alá? Például azzal, hogy egyre többen használják az okostelefonjukat internetezésre, ráadásul a mobil lassan átveszi az otthoni internetező, szórakoztató, információszerző eszköz szerepét is. Csakhogy ezek az érvek semmiben sem különböznek a Forrester érveitől, aki az Initiative-vel ellentétben ezt egy másodlagos piacnak nevezi.

A kérdés tehát az, hogy valójában mennyire másodlagos ez a piac. A netbookok piaca mindenképpen az, az tiszta sor, nem is lehet más, hiszen egy ugyanolyan, mint egy szokásos PC, csak lassabb. Ugyanazokat a programokat tudja futtatni, ugyanolyan operációs rendszert használ stb. A tabletek azonban aligha hasonlíthatók össze a netbookokkal.

A kérdés az, hogy képes-e helyettesíteni egy tablet a laptopkat is?

Az emberek nagy többsége a számítógépet otthon, és persze a munkahelyén is internetezésre használja, a magyarokról például tudható, hogy a legnépszerűbb időtöltéseik közé tartozik az online rádióhallgatás, az álláskeresés, az informálódás, a játék stb. Azaz pont azokra a másodlagosnak nevezett tevékenységekre, amelyeket a Forrester is említ, mert erre kiválóan alkalmasak voltak az amúgy lassabb, drágább laptopok is. Az asztali PC a lassabban újító munkahelyek, irodák, kreatív alkotók és egy másik kisebbség, a játékőrültek terepévé vált. Rajtuk kívűl valószínűleg senki se vesz már asztali gépet. Az átlagember számára a notebook feleslegesen sokszínű eszköz, mert mindössze a böngészőjét, egy-két üzenetküldő alkalmazást és a médialejátszóját használja. Márpedig úgy tűnik, a tabletek éppen erre lesznek használhatók. Azt, aki másra nem használta a laptopját, nem lehet majd meggyőzni arról, hogy a hasonló funkciójú, olcsóbb táblagép helyett a sokkal több feladatot ellátó laptopot vegye, ha egyszer olyan feladatokról van szó, amit sose használt.

Emiatt a laptopok, amik (lassan) teljesítményben felveszik a versenyt az asztali gépekkel, szép lassan ki fognak kopni a háztartásokból, és elnyerik az őket megillető helyet (bizonyos) munkahelyeken. A dokumentumelőállító vagy adminisztratív munkahelyeket viszont el fogják veszíteni, mert egy titkárnőnek vagy egy menedzsernek például bőven elég egy tabletet venni.

Az érdekesebb kérdés inkább az lesz, hogy a táblák hogyan fognak hatni az okostelefonok piacára.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mobil-internet.blog.hu/api/trackback/id/tr432111153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Százezerért hazavihető az első Androidos tablet! 2010.06.27. 10:05:35

Az Expansys megkezdte a nálunk leginkább 3G modemjeiről ismert Huawei cég tabletjének forgalmazását az Egyesült Királyságban. Az S7 típusjelzésű készülék a tavaszi Computex kiállításon bukkant fel, specifikációi és a működését bemutató videók alapján r...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.27. 09:00:42

Várható, hogy a tablet-ek jelentik majd a jövőt, de ehhez az is kell, hogy tudjanak úgy viselkedni, mint a mai laptop-ok, azaz ne az érintős felület legyen az elsődleges, hanem meg lehessen az is tenni, hogy hazaérve az ember rádug egy külső egeret, billentyűzetet, nagy monitort, és úgy használhassa, ahogy ma egy laptoptop kényelmes billentyűzettel/egérrel, nagy képernyővel.

Vagyis az operációs rendszernek kényelmesnek kell lennie mind érintős, mind hagyományos üzemmódban. Az iPad az utóbbira nem helyez hangsúlyt, ezért inkább csak kiegészítő eszköz egyelőre, huzamosabb számítógéphasználathoz nem annyira kényelmes.

Ha a kétfajta felhasználást ötvözik, akkor a táblák nyerők lesznek, mert otthon is kényelmesen használható lesz, ha pedig menni kell valahova, akkor lehúzhatom, és vihetem a külső eszközök nélkül is.

kakamatyko 2010.06.27. 09:25:04

Egyreszt egy "mediaugynokseg", konyorgom?

Masreszt xkcd.com/605/

Harmadreszt meg a hasonlo aru, kepessegu, teljesitmenyu, beltartalmu netbook es tablet, amik kozt az egyetlen kulonbseg a touchscreen vs keyboard, mi az istenert ne fernenek meg egymas mellett a piacon? Aki a mechanikus billentyuzetet szereti, annak kenyelmesebb az integralt netbook, mint tablet + usb keyboard.

Nick Leeson 2010.06.27. 09:25:24

EZ a cikk egy bődületes nagy marhaság!
Az elemzők teljesen el vannak tévedve!

Egy táblagép mindig csak hobby felhasználásra lesz alkalmas. (mail, net, olvasás, talán filmnézés)

Ezzel szemben a laptop, a netbook, és az asztali gép, munkaképes! Tehát egy táblagéppel a büdös életben nem lehet helyettesíteni semmiféle olyan eszközt amivel dolgozni is szeretne valaki!

Aki szerint meg telefonnal jó internetezni, az kezeltesse magát...

Nick Leeson 2010.06.27. 09:27:07

@kakamatyko: Erről van szó. Nem azon kell agyalni, hogy mivel lehet mit kiváltani. Hanem ezer féle termékkel kell elárasztani a piacot. Aztán majd mindenki azt amire szüksége van!

sertésmájkrém 2010.06.27. 09:29:42

Mindig csodálkozom, hogy ezeknek az elemzőknek ki fizet ezekért a baromságokért?

Vagy pénzmosoda ez külföldön is?

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.27. 09:31:45

Mivel az egér funkciókat jól betölti az érintőképernyő (sőt, egeret még sohasem fogott emberek százszorta gyorsabban megtanulják ezt használni), az egyetlen lényeges különbség billentyűzet hiánya.
Nem informatikus ismerőseim kb 95 százaléka olyan lassan (és többnyire egy/két újjal) gépel, hogy számukra nem lesz zavaró az érintőképernyőre vetített béna billentyűzet.
Szóvak ha a laptopok nem is fognak eltűnni, de hosszú távon elképzelhető, hogy a piac kilencven százalékát a tabletek fogják uralni, és csak a professzionális felhasználók fogják igényelni a laptopok többletszolgáltatásait.

Persze a tömeges elterjedéshez laikus-barát felhasználói felület is kellene, hogy a Mari néni is könnyen tudjon emailt küldeni az onokájának, de engem még nem kerestek meg a megbízással ;)

Knut 2010.06.27. 09:39:49

Bármennyiben hajlandó lennék fogadni hogy az ehhez hasonló elemzések 99%-a min 15'6-os, numerikus billentyűzetes, DVD meghajtós, USB-egeres laptopon készül.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.27. 09:43:11

@az aki: "Ezzel szemben a laptop, a netbook, és az asztali gép, munkaképes!"

De az összes számítógép felhasználó hány százaléka használja munkára a gépét? Talán 5-10. Ha ehhez hozzácsapjuk a hardcore játékok kedvelőit (és feltételezzük, hogy a tabletek soha nem lesznek képesek komoly játékok futtatására), még akkor is a túlnyomó többségnek nincs valódi szüksége asztali/laptop számítógépre.
Email/blog/twit/chat/időjárás/film/zene/satöbbire meg bőven elég egy tablet egy okos wifis kiegészítővel, amire rá lehet dugni a hangszórókat, dvd író/olvasót, nyomtatót, satöbbit.

Host 2010.06.27. 09:49:02

"Az emberek nagy többsége a számítógépet otthon, és persze a munkahelyén is internetezésre használja," nem csak a közszférában kellene körülnézni, van ahol tényleg dolgoznak munkaidőben :)

"Az asztali PC a lassabban újító munkahelyek, irodák, kreatív alkotók ..." Tehát ahol munkaeszköz a számítógép, ezt a jelenlegi táblagép soha nem fogja levéltani

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.27. 09:49:23

Ha valaki már látta olyan ember arcát, aki igazán szeretne megismerkedni a számítógéppel/internettel, de még órák múlva sem akar szót fogadni neki az egér, ezért feladja az egészet,
az tudja értékelni az érintős képernyőt.

Transylvanianmixedgrill 2010.06.27. 09:51:22

Könyörgöm, mikor érti már meg a blogíró(is), hogy a table PC-t kézben kell (!!!!) tartani, azaz eleve kényelmetlen! Úgy már jobban lehet használni, ha veszel hozzá egy állványt, külön egeret és billentyűzetet, és máris feltaláltuk a laptopot, PC-t. A table-t PC egyetlen előnye, hogy kielégíti egy sznob generáció vakítási éhségét. Mert minden másra alkalmatlan.

Knut 2010.06.27. 09:51:26

@bunkó: Lehet hogy nem reprezentatív a minta, de és nem ismerek senkit (minusz nagyszülők) aki ne használna rendszeresen szövegszerkesztőt/ táblázatkezelőt/ képszerkesztő programot legalább heti rendszerességgel.
Nem tudom honnan jönnek ezek az 5-10%-ok, de már egy normál középiskolás dolgozatot is elektronikusan kell elkészíteni. Felsőoktatásról (a korosztály asszem 70%-a jár oda) nem is beszélve.

k-zoltan 2010.06.27. 09:59:08

A munkahelyi felhasználást nem tudja kiszorítani a tablet. Vagy kell hozzá billentyűzet, amivel már ott vagyunk mint egy laptoppal.

NemzetköziKockázatközösség 2010.06.27. 10:04:30

Vajon a számítógéptulajok hány százaléka torrentezik rendszeresen, amihez jó az éjjel-nappali fix internetkapcsolat? Azt saccolom, legalább 80%. Ez csak az otthon hagyott pécén mehet kényelmesen.

fourgee 2010.06.27. 10:04:56

WoW-ozni elég nehéz lenne egy tableten, ahhoz marad az asztali gép, vagy a laptop :)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.06.27. 10:06:00

@Transylvanianmixedgrill: nem annyira. Meg lehet tanulni gyorsírni, máris gyorsabb vagy, mint sok gépelő. Kényelmesen lehet(ne) újság/könyv olvasásra használni. Ha lenne tisztességes kézírásfelismerés benne, akkor akár még használni is tudnám... :)
(e-mail, fórum, ilyesmi)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.27. 10:07:26

@Transylvanianmixedgrill: a tablet pc-nek az lenne az előnye, hogy ha vinni kell, akkor használható lenne billentyűzet nélkül is útközben, kisebb helyet foglalna, stb.

Vagyis az ideális változat az lenne, ha otthon billentyűzettel tudom használni, útközben pedig érintőképernyővel. Az emberek nagy részének ez a felállás ideális lenne, csak azoknak nem felelne meg, akik utazás közben is sokat akarnak gépelni. Nekik marad a laptop.

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.06.27. 10:10:42

lehet, hogy nem olyanoknak kellene ítélkezni, akiknek még soha nem volt a kezükben ilyen vacak :) (A kommentelőkre gondoltam)
Minden megszokás kérdése. Én pl az erős asztali gépet szeretem óriás monitorral. De a kertbe, utazásra nem tudom magammal vinni. Ott nagyon jó lehetne egy ilyen tabletizé.
Én például már azt is nehezen viselem, ha egy gyengébb gép előtt kell ülnöm, mint az enyém. Az egérnélküli vezérlést el sem tudom képzelni, Mi lehet praktikusabb annál, mint ha a kéz 10 négyzetcentiméterem kiszolgál egy 24 collos monitort? Biztosan kényelmesebb, mint egy 10 collos fölött egész nap csápolni és érintgetni.

fourgee 2010.06.27. 10:15:14

@az aki: "Aki szerint meg telefonnal jó internetezni, az kezeltesse magát... "

Hol tudom kezeltetni magam? :)
Nekem az internet az ismerősökkel való kapcsolattartást, vezetékes számok hívását, hírek olvasását és rádióhallgatást jelent. Ezekre egyre alkalmasabbak a telefonok. Pl. az új iPhone kijelzőjétől nem vagyok hasraesve, mert én szó szerint úgy értelmeztem a róla szóló híreket hogy nem fogja érzékelni a szemem a képpontokat (nagyon is lehet látni őket), viszont ha az index oldalát megnyitom rajta, akkor nagyítás nélkül el tudom olvasni, ami azért elég komoly.

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely: "Ez csak az otthon hagyott pécén mehet kényelmesen. "
Az otthon hagyott pécé elég sok áramot zabál. Egyre több alacsony fogyasztású hardver jelenik meg, amik aztán a PC-t innen is ki fogják szorítani. Pl. lehet kapni NAS-t, ami tud torrentezni, lehet kapni hálózati médialejátszót, ami szintén tud torrentezni (mondjuk ezek még elég drágák), és lehet kapni olcsón olyan routert, amiben szintén van torrent kliens, és rádugsz az usb portra egy mobil winchestert, vagy egy pendrive-ot. Luxus egy 100W felett zabáló gépet éjjel-nappal működtetni, mikor kisfogyasztású eszközökkel is megoldható ugyanaz. Na jó, tudom, még nem elterjedt, meg áruk is van egyes dolgoknak, de nemsokára ezen a területen is változás lesz.

Dr Kangörény 2010.06.27. 10:16:48

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: És szerinted bárki meg fog tanulni gyorsírni azért, hogy normálisan írni tudjon egy ilyen szaron???

Majd pont egy megfelelő funkciók nélküli számítógép miatt tanulnak meg az emberek új készségeket, mi?

k-zoltan 2010.06.27. 10:21:36

"@Kangörény_: Majd pont egy megfelelő funkciók nélküli számítógép miatt tanulnak meg az emberek új készségeket, mi?"

Flémen kivul, ha eldobja az iphone a térerőt rosszul fogod, ilyen hozzáállással írni is meg kell tanulni.
Amúgy szerintem egy 12-13 colos laptoppal kényelmesebb mint tablettal. Ha írni akarsz ugyanolan fix pozícióba kell helyezni mintha laptopon írnál, vagy nagyon lassan gépelhetsz.

Transylvanianmixedgrill 2010.06.27. 10:22:33

@agyvihar: A tablet PC egy jó megoldás lehetne egy olyan netes és számítástechnikai világban, amely nem karakter alapú. De sajnos ez a jelenlegi még mindig az, és azokat a fránya karaktereket valahogy be kell vinni a gépbe. Kézben fogni egy készüléket és karaktert bepötyögni a maradék hüvelykujjal(nyomkodni egy felületet) közben eleve kényelmetlen, kell tehát a megtámasztás, bármilyen is legyen az, de kell. Utazás közben keresztbetett lábbal ülni legtöbbünknek kényelmetlen, a képernyőt szemből szeretjük nézni, nem pedig úgy, hogy fentről lefelé, mert elfárad a nyakunk. A netbook azért nagyságrendekkel jobb, mert leveszi a terhelést, azáltal, hogy a billentyűzetes része eleve álványként funkcionál.

Mobilis 2010.06.27. 10:22:33

Az, hogy nem alkalmas egy tablet munkára, nem jelenti azt, hogy nem váltja fel a laptopokat. Sőt. Az emberek jó része nem dolgozik a gépen, legfeljebb kommunikál, arra pedig a tabletek is tökéletesen alkalmasak.

Dr Kangörény 2010.06.27. 10:22:36

@fourgee: Ugye te is érzed, hogy mennyire ironikus, hogy a hagyományos PC olyan funkcióinak pótlására, amit egy tablet nem tud teljesíteni (pl. torrent), külön célszerszámokat javasolsz(hálózati médialejátszó, mobil winchestert, stb.)

Ez azért ironikus, mert a tablet hiányos funkcióival szemben az érv: az egyszerű használhatóság.

Watchman 2010.06.27. 10:26:57

A tableteknek vagy netbookoknak igazából csak egy területen van gyakorlati hasznuk, az otthoni felhasználóknál, akik másra nem is tudnák használni, mint internetezés és levelezés. Ez pedig sosem volt a laptopok célcsoportja. Mari néni ha az unokájával akart levelezni nem vett laptopot, de ha ugyanolyan olcsó lenne, mint egy pc, akkor meggondolná, már csak azért is mert nincsenek kilógó kábelek, nem kell összeszerelni. Céges területen, ahol már most is felső kategóriás laptopokat vesznek gyakorlatilag irodai munkára az ár nem számít annyira. Itt nem is lenne gyakorlati haszna egy netbooknak, de (sajnos) bármikor bejöhet a lazaság faktor, meg a marketing. Az Applte mindig is jó volt abban, hogy a szart is eladja a sok pondrónak, mert almás, tehát lehet, hogy itt is sikerül. Sőt.. lassan a google is kezd ugyanilyen lenni. Ők is gyártanak lassan már mindent porszívótól kenyérsütőig. Csak ők nem a yuppiekat bolondítják, hanem a kockákat.

Mobilis 2010.06.27. 10:28:15

@Transylvanianmixedgrill: amikor még papíron dolgoztam, nem kellett "megtámasztani" - inkább az a természetellenes szerintem, hogy valamit csinálok egy billentyűzeten, és 10 centivel arréb történik valami, ráadásul nem vizszintes stb. A papíros-könyves világban a könyvbe írtam, a papírra írtam, minden ott hagyott nyomot, ahol tevékenykedtem, és nem kellett mindenhez még egy-két külön felület.
Próbálj elszakadni a billentyűzettől, mert 10 év múlva úgy fogsz hatni, mint az egyik 70 éves prof., aki csak írógépet hajlandó használni. És aki valószínűleg tabletet már hajlandó volna.

NemzetköziKockázatközösség 2010.06.27. 10:32:44

@fourgee: "Luxus egy 100W felett zabáló gépet éjjel-nappal működtetni, mikor kisfogyasztású eszközökkel is megoldható ugyanaz."

Ha leoltod a monitorodat éjjel, vagy ha nem vagy otthon, és az oprendszer visszaveszi a proci teljesítményét, akkor az egyetlen komoly fogyasztó a vinyó a gépben. Igaz, egyes mobilvinyók kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományosak, de ez nem akkora különbség.

Van aki a "minden célra másik eszköz" híve, de van akit dühít, hogy egy csomó minikompjutert sóznak a nyakába drága áron (a tévében, a medialejátszóban), amik egymással limited módon kommunikálnak, nem programozhatók tisztességesen (mekkora cirkusz van, hogy a NAS vagy a tévé lejátssza-e az X formátumot, amikor egy PC-n ez csak szoftver kérdése), mindegyikhez külön ethernet-kábelt kell kihúzni (ma még nem minden wireless, vagy az drágább), stb.

omlósz 2010.06.27. 10:33:27

tableten gépelni biztos kényelmes lehet :)

nemtudom elképzelni, hogy térdemre támasztva ne fájjon a csuklóm egy idő után, ha meg lerakom akkor fölé kéne hajolnom amitől a nyakam, gerincem fájna szvsz

Watchman 2010.06.27. 10:33:28

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Ott a pont. Egy 99.99%-ban megbízható kézírás felismerés sokat dobnak a netbookokon. Erre kellene ráállni, nem arra, hogy forgatom a készüléket és forog a kép is.

midnight coder 2010.06.27. 10:33:37

Szvsz a netbook tényleg el fog tűnni. Az ugyanis visszafogott teljesítményű kis méretű laptop. A teljesítmépnyt viszont túl sokáig nem lehet abban a szegmensben sem visszafogni.

A táblagép meg ott jó, ahol nincs bevitel, csak tartalomfogyasztás. Ahhoz viszont szvsz e-papír kellene, vagy valami szembarátabb display, ami azért mozgóképet is tud.

De szvsz hosszú távon az lesz a trend hogy az e-book fog elterjedni, játékra, videonézésre pedig a mobil lesz használható, méghozzá valami 3D-s szemüveggel. Azaz lesz a kis LCD display (kisebb mint ma) és lesz a nagy felbontású, térhatású szemüveg webezésre, video nézésre, játékra.

itoh 2010.06.27. 10:37:47

Mi az a táblagép?

pulykakakas · http://www.pulykakakas.hu/b/ 2010.06.27. 10:39:36

A jelenlegi eszközöktől két, egymásnak ellentmondó dolgot várunk el, teljesítményt és a mobilitást. A teljesítmény maximumot gyorsaságban és megjelenítési méretben is az asztali gépek tudják nyújtani, akinek erre van szüksége sokáig ezt fogja még használni. A mobilitás sok kompromisszumot kényszerít ki, hogy a felhasználók többségének mi az elfogadható az nehezen megjósolható, de az Apple elég jó jósnak tűnik.

Mayday 2010.06.27. 10:44:23

Szerintem meg ez a sokadik cikk/blog post amit erre hegyeztek ki, mert a táblagépek igaziból egy nagyjából teljesen használhatatlan, felesleges, más eszközök által sokkal jobban prezentált funkciókat nyújtanak azért hogy a gazdája villanthasson vele, gyakorlati haszna meg kb pont nulla.

Az meg kifejezett hülyeség hogy mer' a mobilitás miatt milyen jó, ma már kb minden szobában meg irodában van net, aki a két netes helység közötti időt nem bírja ki net nélkül (vagy egy hétvégét), annak nem táblagép kell, hanem pszichiáter.

NemzetköziKockázatközösség 2010.06.27. 10:49:42

@Mayday: Sose jutott eszedbe kiülni a kertbe egy e-könyvet olvasva?

Rob67 2010.06.27. 10:55:42

@az aki: ez amindentudó mentalitás volt jellemző az IBMre is. Anak idején azt feltételezték, hogy maximum 10 darab számítógépet lehet értékesíteni mindösszesen.
Hiszen kinek és minek is kéne az...
Te is ezen szocializálódtál?
Egy dolog biztos: soha nem lehet előre jelezni az IT trendeket. Aki ezt határozott bizonyossággal teszi meg, az a legnagyobb buta.
Nekem úgy tűnik te tudni véled a trendeket :)

Mayday 2010.06.27. 10:56:38

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely:

Nem.
1. Van igazi könyvem nem is kevés.
2. A kertben ezer más dolgot lehet csinálni: füvet nyírni, napozni, gyerekkel játszani, grillezni és stb.
3. Laptopot is lehet kint olvasni, ha ennyire menő akarok lenni.

DE ! Ha még hajlandó is lenék olvasni, azért hogy az 365 napjábl ezt mondjuk 40-50 napon potenciálisan megtehessem (máj-szept közötti hétvégék), nos... aki évi 100 óra használatra vesz egy ebook readert a papirkönyv helyett, annak őszinte részvétem.

Mayday 2010.06.27. 10:57:22

@Rob67:
Nem előrjelezni akar, hanem sulykolni és önbeteljesítő jóslatokat gyártani.

norbi2k 2010.06.27. 10:57:29

@az aki: szerinted mindeki dolgozni akar a laptopjával aki vesz?

nem éppen, a legtöbb embernek erre kell: "(mail, net, olvasás, talán filmnézés) "

hird 2010.06.27. 11:01:18

Lépjünk egyet vissza. Az, hogy a laptop leváltja az asztali gépet már évek óta tartó folyamat - evidencia. Tudom hogy szembe megyek trenddel, de azt hiszem, hogy az otthoni gépemet még jó darabig nem fogja leváltani laptop.

1. Ugyanúgy meg kell venni hozzá a 26"-os monitort + billentyűzetet + egeret. Mert otthon nem 15-17" colon akarom gúvasztani a szememet az íróasztalon, meg múlt századi módon, meló közben géppuskakézzel hívni elő az ablakokat egymás alól. (nem, nem grafikus vagyok, de egy word, egy böngésző és egy szótárprogram az alap, amit egyszerre használok)

2. 160e forintból olyan gépet rakok össze (boltban mondjuk 220e lenne), ami legalább 5, de inkább 7-8 évre kitart 3 évente való részegység frissítéssel (10-30e). Egy munkára alkalmas laptop (160-220e) 3-4 év múlva már haldoklik. Ha nincs is szétesőben, de leamortizált, és a beleső részegységek sem cserélhetők könnyedén, ráadásul még drágák is az alkatrészek (fő komponensek cseréje 30-60e).

Az otthoni gép mellett egy netbook vagy olcsóbb laptop tökéletes megoldás.

A tablet pc-knek is meg van a szerepük:
1. trendi ifjúság villoghat vele
2.Jó bekapcsolhatók vele a világ/környezet/család vérkeringésébe azok, akik kimaradtak a digitális forradalomból - mint pl az én őseim.

NemzetköziKockázatközösség 2010.06.27. 11:03:22

@Mayday: "Van igazi könyvem nem is kevés."

Fizetheted a nagyobb törlesztőt/lakbért, takaríthatsz kétszer annyit, szentségelhetsz ha költöznöd kell (mert másik városban kapsz csak melót). Ugyanez van a CD/DVD-gyűjteménnyel is: rákényszerül az ember, hogy a sok polcnyi cuccot felírja egyetlen vinyóra. Mi is belefulladtunk a sok könyvbe, már a ruhák sem fértek el, az ebook megváltás volt.

Könyvet az ember fotelben, ágyban is olvas, nem az íróasztal mellett.

Kalapból nyúl 2010.06.27. 11:04:59

Nem veszek, nem fogyasztok, nem szennyezek ilyen szarokkal. Elhitetik veletek, hogy nem lehet ilyen szarok nélkül élni. Nehogy már az apple marketingesei által kitalált, "igénykielégítő" táblagéppel kelljen dolgozni. Minek vennék netbookot? Éppen semmire se jó. Minek vennék táblagépet? Ja, hogy majd veszel hozzá egeret, billentyűzetet, meg nagy monitort? Nem ülsz eleget gép előtt? Meg külön veszel még hozzá dolgokat? Á emberek, titeket nagyon átbasznak.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.27. 11:08:12

@Transylvanianmixedgrill: "a table PC-t kézben kell (!!!!) tartani, azaz eleve kényelmetlen! Úgy már jobban lehet használni, ha veszel hozzá egy állványt, külön egeret és billentyűzetet,"

Éppen az a lényeg, hogy a számítástechnikát ne kössük mindenáron asztalhoz + székhez. Létezik ágy a hálószobában, fotel a nappaliban, hely a konyhaasztalon a gulyásleves mögött és függőágy a kertben (a WC-ről nem is beszélve), ahol szívesen elolvasgat az ember egy ebook-ot, egy blogot, vagy ilyesmit.
Munkát meg ne akarjuk tablettel végezni.

NemzetköziKockázatközösség 2010.06.27. 11:08:36

@hird: Egyetértek, ez a tökéletes megoldás. Egy rendes desktop, ami munkára is jó és médiacenter is, plusz egy könnyed, pici valami, amit a lakáson belül mindenhol használhatsz, és még magaddal is viheted.

Mobilis 2010.06.27. 11:08:46

@hird: szerintem én félre vagyok értve, az asztali gépek és a laptopok nem fognak teljesen eltűnni, nekem most is asztalim van, ugyanazért, amiért neked. De kevesebben dolgoznak a számítógépen, mint ahányan szórakoznak rajta, márpedig az utóbbira sokkal alkalmasabb a táblagép. Ha jól emlékszem, a jelenleg laptopvásárlást tervezők 40 százaléka már inkább tabletet akar venni, holott alig néhány hónapos a történet, és még csak egy van a piacon.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.06.27. 11:18:32

Autós hasonlattal élve ez a tablet/laptpop/pc problémakör hasonló ahhoz, hogy az emberek többségének bőven elég lenne egy kétüléses miniautó is, mégis mindenki nagyautót/terepjárót/exkavátort akar vásárolni, mivel a miniautó semmivel nem olcsóbb, mint egy normál.
Ha egy tablet a fele/harmada szolgáltatás mellé fél/harmad annyiba is fog kerülni, akkor majd mindenki eldönti, hogy kell-e neki az a plusz szolgáltatás annyi pénzért.
Szóval ha valaki tud egy 12-14 colos wifis tabletet mondjuk 30-40 ezerért, szóljon ;)

kakamatyko 2010.06.27. 11:24:29

@midnight coder:
Szvsz a netbook tényleg el fog tűnni. Az ugyanis visszafogott teljesítményű kis méretű laptop.

Hat attol fugg, mit nevezunk kis teljesitmenynek:
Sokaig egy eee1000 volt az egyetlen munkagepem. Irodaban oriasi kulso monitorral es normal billentyuvel de tomegkozlekedes kozben es otthon a sajat kis kepernyojevel is el lehetett boldogulni.
Intel atom processor volt benne, froccsontott video es 2 Giga RAM.
Gond nelkul ment rajta a fejlesztokornyezet (eclipse), az adatbazis es alkalmazas-serverek, plusz OpenOffice.

Ja, es 4-5 orat kibirt a kis nyomorult aksija.

Ide nekem a 10 dekas aksirol egesz nap elketyego ARM procis, 10 inches netbookot, outdoor-readable kijelzovel (a la OLPC XO) korlatlan 3G internetelofizetessel :-)

Mayday 2010.06.27. 11:29:07

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely:

Viszont ha valamiért megsérül/elveszik/ellopják, akkor mindened elveszik.

Arról már ne is beszéljünk a 1-2 GHz-es sugárzó cuccokat mennyire egészséges a kezedben fogni és a belső szerveidtől 25 cm-re mondjuk kb. egy mikrohullámú sütőt dédelgetni.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.06.27. 11:29:33

@Kangörény_: aki akart, gépelni is megtanult. Vagy ezeket a "gesztusokat" (alias gesture - nem tudom, minek magyarítják) is megtanulta aki akarta, amivel mindenféle plusz funkciókat lehet előcsalni a gépből a toll v. az egér spec. mozgatásával.
Hm?

fourgee 2010.06.27. 11:30:02

@Kangörény_: Én nem érvelek a tablet mellett, de ha lenne is olyan tabletem, amiről nem hiányzik az USB és bármilyen program futtatható lenne rajta (csak az Apple-nél van ilyen szigorítás, ahogy elterjednek az Androidos tabletek, másabb lesz ez a terület is), nem hagynám otthon csak azért, mert torrentezni akarok. Viszont, sokkal jobb dolog tényleg egy alacsony fogyasztású eszköz, ami amúgy is működik állandóan (pl. router) és torrentezni is tud. Ugyanis, ott van a távoli elérés. Tehát, ha a buszon utazva jut eszedbe valami, akkor előkapod a tabletet, és az otthon működő routerednek beteszed a letöltési listájába.

Nick Leeson 2010.06.27. 11:30:35

@fourgee: Maradjunk annyiban, hogy a telefon arra jó, hogy buszon vagy wc-n netezzen vele valaki 5 percet.
Minden egyéb netezésre alkalmatlan...
Mondjuk mire itt végigolvasod a hozzászólásokat, addigra kifolyik a szemed, görcsöt kap a kezed, és még nem is szóltál hozzá...

Attól, hogy eszközzel meg LEHET valamit csinálni, az nem azt jelenti, hogy tökéletesen ideális az alkalmazása.

Kíváncsi lennék hány olyan ember használt Ájfónt, akinek nincs otthon vagy máshol számítógépe, laptopja. Nagy valószínűséggel egy sem.

fourgee 2010.06.27. 11:33:06

@FizessunkTobbetHogyLegyenElegParkolohely: "Ha leoltod a monitorodat éjjel, vagy ha nem vagy otthon, és az oprendszer visszaveszi a proci teljesítményét, akkor az egyetlen komoly fogyasztó a vinyó a gépben. Igaz, egyes mobilvinyók kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományosak, de ez nem akkora különbség."

A monitorom nem zabál túl sokat, ennek ellenére kikapcsolom ha nem vagyok a gép előtt. Viszont, azt nem hinném hogy a gépben működő winchester többet fogyaszt, mint egy C2D processzor + egy Radeon 1900.

Nick Leeson 2010.06.27. 11:34:51

@midnight coder: Vedd már észre, hogy a teljesítmény manapság szart sem ér! Sokkal inkább a sokoldalúság a lényeg. Én nyaraláskor egy netbookkal rajzoltam meg Visio2007 5 képernyős folyamatábrát, és egyáltalán nem volt gáz. (jó persze 19-es monitoron jobb lett volna, de nyaralni nem vittem magammal:) ).

Tök fölösleges temetni a netbook-ot, mert a mobil eszközök közt nem nagyon van hatékonyabb termék.

Weidmüller 2010.06.27. 11:42:07

@az aki: Teljesen igazad van,hozzá nem értő, hülyeségeket író cikk ez.Még hogy a laptop piac másod vagy harmadrendű (sic!!!)

fourgee 2010.06.27. 11:44:25

@az aki: Egyezzünk meg abban, hogy mindenkinek más a jó. Kipróbáltam az iPad-et, nagyon tetszik, nagyon fasza, de nekem soha nem lesz, mert nem nekem találták ki (Windows-os tabletem sem lesz). Vagy egy, a zsebben is elférő nagykijelzőjű dologra van szükségem, vagy pedig egy 13"-os gépre, aminek billentyűzete is van. Ez nem azt jelenti, hogy a 13"-os laptop + PDA kombináció a legjobb a világon, hanem azt, hogy ezek tudnak engem kiszolgálni. A 15"-os laptopok sem szarok, hanem túl nagy nekem ahhoz, hogy állandóan ott legyen a táskámban. A 17"-os laptopot sem szarozom le, mert van akinek az a munkája, hogy kimegy a leendő ügyfélhez, kiteszi elé a 17"-os gépet és bemutatja a termékét.

Csak sajnos sokan fórumokon azt hiszik, hogy mivel ők valamit nem tudnak használni, nincs rá szükségük, az egyszerűen szar. A tabletnek is megvan a célcsoportja, akiknek nem hiányzik belőle semmi.

Transylvanianmixedgrill 2010.06.27. 11:45:48

@bunkó: Amit te mondasz az a következő: legyen otthon egynél több számítógéped, ha megteheted. Márpedig nem teheted meg, legalábbis Magyarországon jó ideig nem. Jelenleg ez a legtöbb háztartásnak álom. Ezért ha gépet kell venni, egyet fognak venni, mégpedig ha beruháznak kb. 160 ezer forintot, akkor nincs az a paraméter, amiben egy jobb netbook ne verné le nagyságrendekkel (!!!!!!!!!!) egy table PC teljesítményét és képességeit, univerzálisságát, és ráadásul olyan ami egyfelől jó a papának, a mamának és még a kölyöknek is. A table PC mint mondottam sznobériának nagy jó nyugaton, ott ahol van otthon papának mamának meg a nagygyereknek is egy bivalyerős PC vagy laptop, egy a munkahelyen és a kölyöknek vesznek bohóckodni és vakítani egy table-t gépet, a mi voltaképpen semmire nem elég jó, és bizonyára sose lesz az. A table PC olyan mint a SMART autó, amit arra találták fel, hogy nyugaton a papa terepjárója, a mama kombiját ne kelljen kitolni a garázsból ha csak a sarki boltba ugrok le kenyérért és egyébként meg nehéz parkolóhelyet találni. És a Smart meg is bukott de rendesen. Csak itthon veszi már meg egy csomó köcsög a barátnőjének, mert milyen cuki és persze ugyanúgy mennek vele autópályán is, holott nem arra tervezték.

Nick Leeson 2010.06.27. 11:49:58

@fourgee: Így igaz. Minden terméknek megvan a maga helye! A tablet egy hiányt pótol, azért veszik. DE nem helyettesít semmit, legfeljebb másfajta igényt elégít ki!

Bambano 2010.06.27. 11:52:42

elég hulladék poszt, helyesírási hibákkal tűzdelve...
fel fogja-e váltani a laptopokat a a tábla? NEM. Miért? Mert legalább 10 éve kipusztult a laptop kategória.

csak a hülye újságírók írnak mindig laptopot notebook helyett. Ráadásul itt keveredik a notebook és a netbook.

tiszta velvet színvonal.

Transylvanianmixedgrill 2010.06.27. 11:53:23

@az aki: Még egyszer megkérdezem: mi az amit pótol egy 160 ezer forintos netbook árkörnyezetben mondjuk egy iPad? Egy dolgot mondj, egyet!

flimo13 2010.06.27. 11:55:51

Ez már egy hetes hír, és akkor is hülyeség volt.

flimo13 2010.06.27. 11:58:50

@bunkó: ha nem is dolgozni, de a fiatalok 40%-a (sajnos) legalább egyszer fog szakdolgozatot írni. Nos, sok sikert hozzá tableten.

Nick Leeson 2010.06.27. 12:00:20

@Transylvanianmixedgrill: Valamit félre értettél. Én vagyok itt az utolsó aki ipad (és társai) mellett fog érvelni...

Arra el tudom képzelni, hogy esti tv-nézés közben rápillantok vele a leveleimre vagy egyéb üzenetekre. Esetleg szarás közben netezni.
De erre nagyon drága. Nekem nem kellene soha.

Martian (törölt) 2010.06.27. 12:02:15

Szerintem minden kategóriának meglehet a maga funkcionális létjogosultsága... már csak azért is, mert egyelőre még nehéz mással pótolni a gyors billentyűzést (igazán jó beszédfelismeréssel még nem találkoztam).

ave 2010.06.27. 12:14:12

Azert amig a gondolatolvaso I/O eszkozok meg nem erkeznek, a fizikai billentyuzetet csak az internet bongeszok tudjak nelkulozni, a dolgozok nem.

Es bar lassan senki nem dolgozik a vilagban a kinaiakon kivul, azert meg vannak paran.

Transylvanianmixedgrill 2010.06.27. 12:15:55

Az érintőképernyő mindaddig jó, amíg szép nagy gombokat kell rajta nyomogatni egymás után nagy felületen. Amint tömeges karakterbevitelre kerül sor (márpedig kell és belátható időn belül kelleni is fog), megáll a tudománya, kényelmetlenné válik. A hangbevitel szerintem szintén halott dolog, hiszen a számítógépet pontosan az tette népszerűvé, hogy csendben (akár titokban) is lehet vele ügyködni. Jól is néznénk ki, ha hangosan kéne mondanunk a gépünknek, hogy akkor most irány a punci pornóoldal vagy a munkahelyen egész nap egy kakafónia hangzavar lenne. Szerintem a következő nagy lépés a gondolati adatbevitel és irányítás lesz, addig maradnak az öszvér megoldások.

ave 2010.06.27. 12:16:52

Beszedfelismeres: Nem billentyuzet alternativa. Levelirashoz jo lehetne, de munkahoz? pédzsdown, pédzsdown, zárójel, stb.?
En nem fogok a gepemhez beszelni azon tul, hogy "rohadj meg, mi a f**** csinalsz mar megint?"

Transylvanianmixedgrill 2010.06.27. 12:17:53

@ave: Aszem, kb. ugyanaz elmondtuk :D

ave 2010.06.27. 12:17:57

Azert az is huje, aki szovateszi ma, hogy laptop!=notebook. De egyenlo, Magyarorszagon, ma egyenlo.

2010.06.27. 12:36:27

Méghogy eltűnnek a laptopok, micsoda marhaság... inkább a desktopok...

neurotikk! (törölt) 2010.06.27. 13:10:07

Onnantol hogy laptoppal is leul az ember asztalhoz dolgozni, mert az a termeszetes, kulso eger kell, onnantol eleg bator itt laptopok halalarol beszelni. Akik nem utazgatnak munkaugyben vagy azoknak akik nem viszik haza a mnkat valamilyen okbol, nekik meg mindig asztali gepet vesznek. Szoval meg az asztaliak sem 'haltak ki', nemhogy a laptopok. Aki csak internetezik, nem chatel, nem ir dokumentumokat, bejegyzeseket, nem szerkeszt kepeket, nem rajzol gepen, nem tervez gepen, azoknak jo a tablet. Na de egy komoly munkat vegzo ember, aki uj dolgokat hoz letre annak nem eleg csak bokodni a kepernyot. Egy billentyuzet kell, nem veletlen, hogy a tablet is alapbol hirdetett kulso billentyuzettel. De akkor mar az egy notebook.
Nem beszelve, hogy milyen dzsuvas lesz egy billentyuzet a hasznalattol, ha a kepernyomet taperolnam ossze az aktiv hasznalattol, az eleg hamar undorito tud lenni. Billentyuzet nelkul dolgozni gepen... hat az nagyon primitiv melo kell legyen.
Es meg nem beszeltunk arrol, akar dokumentum szerkesztesehez is jo ha nagy a kepfelulet, jol at lehet tekinteni. Egy kiskonyvnyi feluleten nem lehet hatekonyan dolgozni.

Hofi nyomdokan: szakertok a tokom! Csak lokik gondolkodas nelkul amirol epp fantazialnak es meg szakertesnek hivjak?

Gyárfás 2010.06.27. 13:16:03

Látom az a tény senkit sem zavar, hogy a tablet konkrétan kényelmetlen. rossz fogni, valamelyik kezemet folyamatosan blokkolja.
Egy laptopot beteszek az ölembe, és kész, tudok enni, inni, tévét nézni, kommentelni egykézzel.
A tablet meg olyan mint a PC elveszi a szabadsáégomat(csak másként)
Valamint elfeleti az író ,hogy az othoni felhasználás ,eltörpül a cégek vásárlásainál.
A laptop munkaeszköz, rajzolsz, levelezel, prezentálsz Á-ban, majd leülsz és netezel, információt gyüjtessz a neten, excelben dolgozol. számolsz, SAP kliensben dolgozol,Bben. stb stb.
A táblagép jelenleg egy "játék" egy "kütyü" ami az emberek x százalékát kielégíti, a többieket meg nem.
Középtávon nem fog semmit sem kiváltani, ameddig nincs rendes alternatívája a jelenlegi beviteli eszközöknek a billentyűzetnek,és az egérnek addig csak szórakozásra lehet használni.

Persze ha a hosszútávon nézzük a lehetőségeket, és a cloudngot mint megvalósuló technológiának fogjuk fel akkor lehet létjogosultsága, rengeteg szegmensben.De jelenleg csak egy szűk réteg kísérlete, amiből a egy gyártó sem akar kimaradni, de szerintem csak azért mert nem leet tudni mi a végkifejlet.
Aki nem halad a divattal azon rajta marad az ódivatú pecsét, ezt egyetlen gyártó sem engedhati mag magának.

fourgee 2010.06.27. 13:39:00

@Bambano: "csak a hülye újságírók írnak mindig laptopot notebook helyett."

Régen én is mindenre azt mondtam, hogy notebook. Viszont, ha körülnézel angol nyelvterületen, a nagyobb gépeket laptopnak hívják, a netbookot meg netbooknak. Ami egyes gyártóknál (Apple, Acer) notebook, az pl. a Dell-nél laptop.
15 évig használtam a notebook szót, de amióta egyre több angol nyelvterületen élővel kell kommunikálnom, azóta váltottam a laptopra, mert azt előbb megértik. Lehet hogy a notebookról a papír alapú jegyzetfüzet ugrik be először nekik és azért néznek hülyén hogy miről beszélek.

fourgee 2010.06.27. 13:40:39

És ha egy született angolnak laptop, akkor nem fogom átnevelni, hogy a notebook szót használja :)

mrs. white 2010.06.27. 14:09:18

A kérdés az hogy miért vált népszerűvé a laptop. mert kicsi kevés helyet foglal ha akarom könnyen viszem másik szobába nyaralásra dolgozni akárhová. Lehet azzal érvelni hogy azt tudja a táblagép meg az okos telefonok is. Persze. csak a mikiegereknek éppen megfelel a méret. én még a laptopot is hayományos billenytűn verem mert sokkal kényelmesebb mint a saját felülete. Az elemzők legnagyobb tévedése amit most kiötöltek. kb olyan mintha mindenki csak kis autót vásárolna mert az tökéletesen megfelel a helyváltoztatásnak egy városban. Valahogy mégsem látom hogy csupa smart közlekedne a városban. Ha már autót veszek legyen többcélú a felhasználás lehetősége. Ha már gépet veszek akkor egy kis helyigényű bivaly erős laptop amin minden fut és mindenre alkalmas. Táblagépek pedig maradjon meg a divat kategóriban amit majd pár év múlva felvált egy új örület jó kis reklámkampánnyal megtámogatott vágyfelkeltéssel (amibe az elemzők is belatartoznak).

Weidmüller 2010.06.27. 14:20:30

@fourgee: @Bambano:
Német nyelvterületen is a notebook helyet laptopot mondanak.
Persze nem mindenki,de kb 90-95% ban

Mosolyra fel! :-D 2010.06.27. 14:45:10

@Gyárfás: Egyetértek teljesen veled. Tegnap voltam az Apple store-ban Londonban vásárlás céljából és kb. egy órán keresztül próbálgattam az iPad-et.

Meglepetésemre viszonylag gyorsan elkezdett zavarni a súlya... Bármit csinál vele az ember, tartani vagy támasztani kell, ami nagyon kényelmetlen.

Másik ok, ami miatt nem vettem egyelőre az a betűk mérete az alapfunkcióknál (menük, szövegbevitel, stb.) Az amúgy is az agymenésem, hogy az a látásra gyakorolt hatása a mobileszközöknek félelmetesen káros. Ha lenne ilyen irányú tanulmány, az okostelefongyártók tuti mindent megtennének, hogy ne kerüljön napvilágra. Kb. mint annó a cigigyártók tették a cigi hatásáról szóló tanulmányokkal.

Ebook-nak véleményem szerint a fentiek miatt nem használható, mert a háttérsugárzás károsítja a látást. Az e-ink alapú ebook-ok sokkal egészségesebbek.

Azért sajna azt kell mondanom Steve Jobs ismét jó munkát végzett, mert ettől függetlenül még mindig nem biztos, hogy nem veszek, mert nagyon menő kis vacak. Azért szerencsére egyelőre a kényelmetlenségi faktora, illetve a látásra gyakorolt hatása visszatart.

Yorktown 2010.06.27. 15:55:50

"Rajtuk kívűl valószínűleg senki se vesz már asztali gépet."

Hát, azért ennyire talán nem egyszerű a helyzet...

Azt gondolom, hogy az asztali gépekben (mint platform) még vannak tartalékok. Talán kevésbé azok számára, akiknek a PC pusztán egy a többi használati tárgy közül odahaza, de az érdeklődők, gondolkodók és mérlegelők másként láthatják ezt. Például gazdasági megfontolásból. Egyrészt olcsóbb a beszerzése, másrészt adott teljesítményhez pláne alacsonyabb befektetéssel juthatunk hozzá.
Aztán sokaknak - nem csak a játékosoknak - komoly előny lehet egy határozottan nagy monitor: például grafikusok, műszaki tervezők, komolyabb Excel-felhasználók, de akár fotók vagy videók nézéséhez is előnyös. Manapság legalább 22-24"-os méretekben gondolkodhatnak ők - mobil készülékeknél még mindig elég nagynak tekinthető a 17" is, amiért ráadásul viszonylag nagy árat kell fizetni: nem csak forintálisan, hanem éppen a mobilitás terén tett kompromisszumok terén (nagyobb, szélesebb, súlyosabb készülék).
Ide tartoznak azok is, akik nem elégednek meg a TN-film rendszerű megjelenítőkkel: számukra is csak az asztali PC az alternatíva.
Ha pedig agyvihar kommentelő társam plusz külső monitor-illesztését veszem alternatívaként, akkor a mobil készülék össz-ára még messzebb lesz az asztaliétól. Kétlem, hogy sokan választják ezt a megoldást - főként nem a fent taglalt átlag-júzerek köre.

...Maradva még a szórakozásnál: laptopok vagy táblagépek tulajdonosai közelítőleg sem várhatnak hasonló hangzást, mint amit egy desktop (főleg komolyabb hangkártyával és 5.1-es hangfalakkal) nyújtani tud. Persze, ez sem HiFi, de sokak számára már igencsak elfogadható kompromisszum - a mobil gépek hangja meg nem; vagy nagyságrendekkel gyengébb.

Gyakori és nagy mennyiségű gépelésnél merül fel a laptopok (és társaik) újabb hátránya: cégünknél kb. 250 adatrögzítő dolgozik, akik újabban már laptopokat kapnak gépcserekor, de mindig szükségük van billentyűzetre (hozzáteszem, egérre is), ami az ő munkaasztaluknál persze megoldható, de lám, itt az újabb kompromisszum és hátrány...

Bővíthetőség és alkatrészek cseréje: az asztali gépek tulajdonosai itt is komoly előnyben vannak. Tönkrement valami? Esetleg elavult és cserélni szeretném, vagy talán bővítésen gondolkodom? Nyilvánvaló és egyszerű a megoldás. És persze sokkal olcsóbb, mint a noteszgépeknél - ha egyáltalán ott felmerülhet efféle. Mert pl. plusz RAM-ot még csak-csak tehetek bele, de egy CPU- vagy alaplapcsere már sokkal drágább, míg egy (belső) HDD-bővítés szóba sem jöhet... hangkártyáról már beszéltem, a VGA-ról meg tulajdonképen nem is érdemes.
Időtállóbb és kisebb az értékcsökkenése tehát az asztali PC-nek, mint a mobil készülékeknek? Azt gondolom, hogy egyértelműen igen a válasz. Félévente-évente - vagy ritkábban - inkább jut egypár ezres a családi kasszából a gépre (hosszú időre használhatóvá téve azt), mint a mobil gép teljes cseréjére (amihez hozzájön még a programok újratelepítése is!).

Számít-e vajon az ergonómia? Ha igen, megint csak előnyben van az asztali gép: tetszőleges helyre, külön-külön helyezhetjük el a kijelzőt és a klaviatúrát - noteszgépeknél a kettő egymástól nem távolítható el. Kivéve persze dokkoló-egység használatakor, ami a fenti felhasználók között szerintem elég ritka (és erősen költséges).

Mindezeket nem a mobil készülékek létjogosultsága ellen írtam le, mert azt nem is vitatom: adott helyzetekben komoly előnyt jelent azok hordozhatósága, kis mérete. Ha erre valóban igény és szükség van, teszem hozzá! Én azonban gyakran inkább egyfajta divatkövetést látok a mobil készülék kiválasztásakor, mintsem racionális gondolkodást vagy valós igényt. Véleményemet tehát ezek fényében írtam, valamint egyfajta "ördög ügyvédje" státuszból, bevallottan asztali-PC pártiként (egyébként napi gyakorlatban használok ezt is, azt is).

Martian (törölt) 2010.06.27. 16:11:02

@Yorktown: minden kategória mellett vannak érvek, összességében csak arról van szó, hogy szélesedik a kínálat... és az újabb kütyük bevezetése egy kicsit mindig a régiek piacát húzza össze. De csak az arányok változnak és szó nincs arról, hogy valamelyik kategória eltűnne a süllyesztőben.
Legalábbis a közeljövőben nem.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.06.27. 17:46:06

@Yorktown: laptophoz elég egy USB-s klaviatúra, máris el lehet távolítani a monitortól. Sok gépen dokkoló nélkül is van VGA kimenet, máris adott a lehetőség külső monitor használatára.

fourgee 2010.06.29. 09:02:54

@Yorktown: "Ide tartoznak azok is, akik nem elégednek meg a TN-film rendszerű megjelenítőkkel: számukra is csak az asztali PC az alternatíva."

Én a laptopom/notebookom kötöttem egy SPVA monitorra, mert azt jobban szeretem, viszont ha utazom, akkor nincs más választásom, a gépbe épített TN+Film borzalmat kell bámulnom. Vagyis, aki SPVA vagy IPS monitort szeretne használni, annak nem egyetlen lehetőség az asztali gép. Sőt, akinek kell egy mobil gép, de otthon igényes kijelzőn szeretne dolgozni, annak felesleges kiadás egy asztali gép.

"Félévente-évente - vagy ritkábban - inkább jut egypár ezres a családi kasszából a gépre (hosszú időre használhatóvá téve azt), mint a mobil gép teljes cseréjére (amihez hozzájön még a programok újratelepítése is!)."

Saját tapasztalatom, hogy amikor félévente-évente megy pár ezres az asztali gépre, akkor csak egy összegányolt valamit használsz, viszont ha a megvásárlásánál rászánod a megfelelő összeget, akkor 3 évig pöpec géped lesz.

Most úgy néz ki hogy nagyon leszólom az asztali gépeket, de nem láttam hogy valaki azt írta volna érvnek, hogy teljesen szabadon konfigurálható, ez az egyetlen előnye az asztali gépnek (mindig olyan időpontban olvasok amikor fáradt vagyok, lehet hogy írta valaki).

Hogy konkrét példát mondjak, 2006-ban 150 ezer forint értékben, a középkategória árától kicsivel többért raktam össze egy a csúcskategóriától valamivel lassabb gépet (a középkategóriától sokkal gyorsabb és a csúcskategóriától sokkal olcsóbb). Ugyanilyen teljesítményű notebookot/laptopot 2008-ban 210 ezer forintnyi fontért vettem (otthon 400 ezer körül volt ugyanez a gép). Tehát, 2 év eltéréssel a hasonló teljesítményű mobilgép még mindig sokkal drágább volt (bár vegyük hozzá, hogy csak az alaplap, memória, processzor, videokártya ára volt 150).
Az asztali gépek mellett tehát inkább az szól szerintem, hogy lehetőség van a "finomhangolásra", nincs az ember rákényszerítve sok gyártó idióta konfigurációira. Meg amit írtam, hogy a középkategóriától picivel drágábban, a csúcskategóriától sokkal olcsóbban majdnem csúcsteljesítményt kap az ember. Mobilgépeknél vagy van az elterjedt Intel vezérlő, vagy valami olcsóbb Radeon/Geforce, vagy pedig ha komolyabbat akar bele az ember, akkor azt nagyon meg kell fizetni...

Ha már védeni akarjátok az asztali gépeket, akkor írjatok meggyőzőbben :).
süti beállítások módosítása