MOBILINTERNET BLOG

Mobilinternetes szakmai blog.

Lassul a mobilinternet

2010.04.08. 16:33 Mobilis

Februárban nem sok növekedést tudott mutatni a mobilinternet, alig 2 ezerrel emelkedett az aktív előfizetések száma. Az okokat illetően csak találgathatunk - pedig az érdekesebb a puszta számoknál.

Mivel minden hónapban be fogok számolni a jelentésről, nem érdemes a számokon lovagolni, az ábrán jól alig látható, hogy 738 000 aktív mobilinternet-előfizetőt számoltak össze februárban, ahogy az is, hogy ez csak 2000-rel több, mint a januári 736 000.

Érdekesebb kérdés, hogy miért lassulhatott le a mobilinternet terjedése? Lehetséges, hogy mostanában kezd lejárni az első bátor fecskék hűségszerződése, és úgy tűnik, nem hosszabbítanak. Aztán az is elképzelhető, hogy véletlenszerű kilengéssel van dolgunk, és a márciusi számok megint a szokásos növekedésről fognak beszámolni. Végül az is előfordulhat, hogy elérte a maximumát – bár az utóbbit nagyon nehéz megjósolni, tekintve, hogy a “normál”, beszédcélú előfizetések száma meghaladja a 100 százalékot, kiemelkedően magas. Természetesen mobilinternetes lefedettség elfogadható sebességgel csak nagyobb városokban, esetleg a környékükön van, tehát a vidéken élők egy része számára nem alternatíva a mobilinternet, ahogy gyakran a többi sem.

Egyébként jó tudni, hogy a mobil felzárkózott a vezetékes előfizetésekhez, mégpedig az ADSL-hez, amit éppen a januárban előzött meg. Azaz a magyar internetezők majdnem egyharmada a vezetékesnél kiszámíthatatlanabb, lassabb, és nagyon kicsi adatkorláttal szűkített keresztmetszeten szörföl. Úgyhogy a szörf helyett inkább raftingnak kéne nevezni az ilyet.

Persze ezzel egyelőre nem nagyon törődnek sem a tartalomszolgáltatók, sem a weboldalakat készítő ügynökségek, cégek stb., itthon egyelőre röhögőgörcsöt kapnának, ha a megrendelő tekintettel szeretne lenni egy "alig" egyharmados kisebbség érdekeire - persze a megrendelők is, ha ilyen felvetéssel találkoznának. Sőt, a fogalom maga se túl népszerű. 

Ha nem is itthon, de amerikában talán változtathat ezen a hozzáálláson az iPad. Talán.

A bejegyzés trackback címe:

https://mobil-internet.blog.hu/api/trackback/id/tr31904942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása