MOBILINTERNET BLOG

Mobilinternetes szakmai blog.

MeeGo mobilon

2010.07.05. 09:10 Mobilis

Kiadták az első fejlesztői betekintésre szolgáló verzióját a MeeGo oprendszernek. Szerencsénkre egy videót is kiposztoltak, úgyhogy meg lehet nézni, mire képes a rendszer. Röviden: hozza az elvárt minimumot, de a videó alapján - nem találok jobb szót - döcög még.

 
A rendszerre nézve a videó alapján nagyon komoly következtetéseket nem lehet levonni, de azért van egy két dolog, ami figyelemre méltó.  A legelső szerintem a lassúsága, láthatóan nem kifejezetten kedveli annak a készüléknek a paramétereit, amire felrakták, de az is lehet, hogy eleve rossz a koncepció, és sose lesz már gyorsabb. Ha minden igaz, a rendszermag linux, az ablakozást és a grafikus felületeket viszont a mindenféle platformot támogató Qt biztosítja, kb. úgy, ahogy a Java, ami tulajdonképpen megbukott, mert nehézkes, lassú és nem simul be eléggé az oprendszerbe. Lehet, hogy a videó csak azt bizonyítja, hogy ez is meg fog bukni?
 
A Skype egyébként szintén Qt használó, és nem nagyon szoktak rá panaszkodni, úgyhogy lehetséges, hogy tényleg túlságosan szűkösek a tesztgépen az erőforrások. Minden másban egyébként hozza a már szinte iparági (iPhone és Android által használt) szabványnak számító megoldásokat, akárcsak az új Samsung oprendszer, a Bada: az elforgatásra érzékeny felületet, a szokásos alkalmazásokat a tárcsázótól a böngészőig. Vannak benne hibák is: a túl apró gombok vagy éppen fél kijelzősként futó (minimalizált) alkalmazások, amiket külön be kell (lehet) zárni, ami szerintem zsákutca az okostelefonokon. 
 
A MeeGo egyébként az Android konkurense lesz, nyílt forráskódú ésatöbbi, de kérdéses, hogy az Android sikere megismételhető-e, hogy a fejlesztők mennyire fognak örülni az újabb platformnak és nem utolsó sorban, hogy a készülék gyártóknak többet tud-e adni a MeeGo, mint az Android. Ahhoz mindenképpen kell egy alkalmazásbolt, amiről eddig nem volt szó.
 
A sikere ugyanis csak attól függ, önmagában a Nokia nem hiszem, hogy elég lesz a rendszer sikeréhez, hiszen neki ott van a Symbian is. Az se egy sikertörténet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mobil-internet.blog.hu/api/trackback/id/tr642130133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása